Gjør byen stolt

Dato publisert:
30. juni 2024

Et av sommerens høydepunkter i Ålesund er det berømte Slinningsbålet – palletårnet som ruver flere titalls meter over bakken og samler hele byen til Sankthansfeiring. Men visste du at det kun er frivillige som står bak? Vi har fulgt dem i årets bålbygging, og her blir du bedre kjent Viktor Almås Sunde, en av årets bålsjefer.

I Ålesunds ytre bydel er bålbygging nesten en overgangsrituale for unge voksne, og det er en tradisjon som overføres fra generasjon til generasjon. Hvert år stiller over 20 barn og unge opp for å gjøre byen stolt, og flere har knapt fullført barneskolen. En av de som startet sin «karriere» som bålbygger så tidlig, er Viktor Almås Sunde (21).

– Morfaren min var med å bygge bål på 50-tallet, og jeg var med for første gang da jeg var rundt 10 år, sier Viktor.

Bygges for hånd

Før i tiden var det flere lokale bål som konkurrerte om ha det høyeste, men Slinningsbålet er nå det eneste som virkelig går inn for å bygge et bål på flere titalls meter. Det har blitt et stort samlepunkt, og har satt sankthansfeiringen på det internasjonale kartet etter verdensrekorden i 2016. Da var bålet 47,7 meter – og det var ikke brukt noe form for kran for å løfte pallene. Og det gjør bålgjengen fortsatt ikke.

– Vi setter av flere timer daglig, både i ukedagene og i helgene. I år begynte vi å bygge bålet 1. mai, og har brukt rundt 2500 paller. Det ble omtrent 35 meter høyt, noe vi er fornøyde med etter den uheldige starten, forklarer Viktor. 



Stort lokalt engasjement

Planen til bålgjengen var å begynne ekstra tidlig i år, for å se hvor høyt de klarte å få bålet. Så skjer det verst tenkelige: det brenner opp 44 dager for tidlig. 

– Heldigvis er det en tradisjon som betyr mye for folk i Ålesund, så vi fikk god støtte fra lokale bedrifter som ville bidra.

Vi i Strakofa og Aalesund Protective Wear var noen av dem som ønsket å bidra, og det resulterte i at bålgjengen fikk arbeidsklær fra Valle-serien og hjelmer. Andre har donert paller eller penger til innkjøp av nødvendig utstyr.

Ikke bare for de på Hessa

Selv om Slinningsbålet er Hessas store stolthet, trenger man ikke bo der for å være med på bålbyggingen.

– Alle som vil være med er velkomne, avslutter Viktor.

Om du ønsker å bidra til neste år, kan du ta kontakt med bålgjengen på Facebook.